Placeholder Image

Fysiotherapie & Oncologische Revalidatie

Accreditatie: KRF NL 19 pnt, Keurmerk Fysiotherapie 15 pnt

Beschrijving
Dé specialisatie opleiding voor therapie, training en leefstijl bij oncologische revalidatie o.l.v. Tamara Griekspoor-Stam, Master Oncology Physical Therapist en drs. Thijs van Dalen, Oncoloog/Chirurg Diakonessenhuis Utrecht. 

De vraag naar oncologische fysiotherapie zal in de komende jaren enorm toenemen. Er komen steeds meer mensen met kanker bij en gelukkig ook steeds meer survivors van kanker door de betere medische behandeling. Karl Noten is de grondlegger van 4xT® OncoFit, een combinatie van nieuwe therapeutische interventies met een evidence based aanpak gebaseerd op meer dan 20 jaar ervaring met oncologische revalidatie.

Veel kankerpatiënten ervaren klachten ten gevolge van de medische behandeling (chirurgie, chemotherapie en bestraling) van kanker. Kanker en het medisch beleid veroorzaken vermoeidheidsklachten, verlaagd fysiek functioneren en een verminderd kwaliteit van leven. Een versneld herstel van deze klachten is voor deze patiënten een grote toegevoegde waarde. Daarom introduceert Fysio Physics een compleet vernieuwde aanpak geheel volgens de KNGF-standaard Beweeginterventie oncologie en de IKNL-richtlijn Oncologische revalidatie. Deze bestaat uit een gestructureerd cardio- en krachttrainingsprogramma en uit coaching. Het is een zeer praktische opleiding die de therapeut in staat stelt de oncologische patiënt adequaat te kunnen begeleiden. De patiënt ervaart minder vermoeidheidsklachten, een verbeterd fysiek functioneren, zit beter in zijn vel en de kwaliteit van leven neemt toe.

Cursusinhoud

  • Moduul 1: Medische oncologie & richtlijnen
  • Moduul 2: Coaching & gedragsverandering
  • Moduul 3: Medische fitness bij oncologie (OncoFit).

Doelstellingen
Het verbreden van het werkveld van de fysiotherapeut richting medische fitnesstraining zowel preventief als curatief. Doelstelling is kennis en vaardigheden verbreden om oncologische patiënten op basis van de meest recente wetenschappelijke richtlijnen door middel van coaching, educatie, therapie en een speciaal (trainings)programma, zowel individueel als in groepsverband op een verantwoorde wijze te begeleiden.

Aantal contacturen
15 uur

Aanbevolen literatuur
Oncologie handboek voor verpleegkundigen en andere hulpverleners
ISBN10: 903138870X
ISBN13: 9789031388707

Na registratie op onze FP Academy ontvang je een authorisatiemail. Heb je deze niet ontvangen, check dan even je spam of ongewenste post. Is je mail na 15 minuten nog niet binnen, neem dan contact met ons op via [email protected]